zondag, november 05, 2006

de D-rig

De D-rig is een rig die de meeste inzetten voor pop-up aasaanbieding, doch is een D-rig perfect te gebruiken bij bodemvisserij. Bij een pop-up aanbieding wordt het aas vlakbij de haak bevestigd, het drijfvermogen van het aas zorgt ervoor dat je rigring over je “D” glijd en zo de haak omhoog trekt, de haakpunt wijst zo naar beneden en bij een aasopname ontstaat er direct een prikking. Bij Bodemvisserij maak men gebruik van een “hair” aan de rigring.

Het vervaardigen.

Voor een D rig is het best een haak te nemen met een lange steel, op de afbeeldingen kun je zien hoe ik gebruik maak van de long Shank van PB-Products, deze rig is perfect te maken met andere haken, zoals de Korda Longshank, De Fox serie 1 en 4.

Een D-rig is zeer simpel te vervaardigen, je hebt 2 manieren.
De simpelste manier is, je haak aanzetten dmv een bledknoop, en zodanig veel wikkelingen rond je haak maken totdat men uitkomt ter hoogte van de haakpunt. Alles aantrekken en over de rest van je onderlijnmateriaal een rigring plaatsen. Dan die “rest” terug door het haakoog en op de gewenste lengte afknippen.Met een aansteker brand je een bolletje aan het uiteinde zodat de lijn niet terug door het haakoog kan zakken.

De tweede manier is iets moeilijker maar mooier afgewerkt.
Men maakt een bledknoop op de haaksteel met een 10 tal cm stiff materiaal.
De lijn die bovenaan de knoop afkomt knipt men af en brand men een bolletje, om verschuiven te voorkomen. De andere lijn neemt men en plaatst er een rigring over.Je steekt het uiteinde door het haakoog en brand een bolletje om doorschuiven te voorkomen zoals in de eerste manier, je hebt nu je D. Dan neem je je onderlijnmateriaal, al dan niet stiff en ben bevestigd de haak dmv de knooploze knoop, men kan zich hier beperken tot een 4 – 5 tal wikkelingen, de rest knip je af. Je kan je knopen “verzekeren” door wat lijm er op te doen, doch ik zelf heb slechte ervaringen met lijm, het maakt de knopen “broos” en zorgt dat deze onder hoge druk afbreken.
Aan de rigring plaatst men een baitband en men kan zo het aas bevestigen.
Men kan ook gebruik maken van een schuivende lus, in bijkomende foto’s laat ik zien hoe je deze kan maken. De schuivende lus heeft een voor en een nadeel.
Het voordeel is dat je je boilie niet hoeft te doorprikken en zo langer zijn drifvermogen blijft behouden, omdat de “kern” geen water kan opnemen. Het nadeel is dat als je hem niet goed gebruikt je bij verre worpen je boilie kan losgooien, dus hier goed rekening mee houden.